Κουρνάς στον Αποκόρωνα

Χανιά, Κρήτη

Το χωριό Κουρνάς απέχει 8χλμ. από τη Γεωργιούπολη και 4χλμ. από τη λίμνη του Κουρνά. Ενώ η περιοχή κοντά στη λίμνη Κουρνά παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από τους τουρίστες λόγω της λίμνης και των εγκαταστάσεων της, το χωριό παραμένει εντελώς ανεπηρέαστο από τις παρεμβάσεις του τουρισμού και διατηρεί τα παραδοσιακά του στοιχεία όπως πολλά χωριά στο εσωτερικό της Κρήτης.

Στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες, καθώς και παραδοσιακές αγορές για καθημερινές αγορές και αναμνηστικά. Για όσους αναζητούν περισσότερες εγκαταστάσεις, μπορούν να επισκεφθούν την κοντινή περιοχή της Γεωργιούπολης.

Το χωριό χτίστηκε την εποχή των Ενετών, με παραδοσιακά σοκάκια και σπίτια που φαίνεται ότι δεν επηρεάστηκαν από το χρόνο. Εδώ είναι επίσης η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία που προστέθηκαν κατά την Ενετική περίοδο. Στο χωριό υπάρχει επίσης ένα μικρό αμφιθέατρο που φιλοξενεί διάφορες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο χωριό. Στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο, γίνεται εδώ μια μεγάλη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη.

Μεταξύ της λίμνης Κουρνά και του χωριού υπάρχει το σπήλαιο του Κουρνά με πολλούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε βάθος μόλις 35 μέτρων.

Λίμνη Κουρνά

Σε ένα μαγικό τοπίο με ελαιώνες και ψηλά βουνά περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά των Χανίων, συναντάμε τη λίμνη του Κουρνά. Πρόκειται για τη μοναδική φυσική λίμνη στην Κρήτη, όπου στα αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία, ενώ πιστεύεται ότι το κοντινό ήταν το ιερό της Αθηνάς Κορησίας.

Η λίμνη δημιουργείται από τη συσσώρευση υπογείων υδάτων που κατεβαίνει από τα Λευκά Όρη και από την πηγή Αμάτι όπου εκτείνεται στη λίμνη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το σχήμα της λίμνης είναι κυκλικό και έχει έκταση 579 εκτάρια, μέγιστο βάθος 22,5 μέτρα και μέγιστο πλάτος 880 μέτρα. Η λίμνη του Κουρνά διασχίζει τη θάλασσα μέσω του ποταμού Δέλφινα.

Παραλία Κουρνάς

Στο σημείο που τελειώνει ο νομός Ρεθύμνου και ξεκινά ο νομός Χανίων, ανάμεσα στη Γεωργιούπολη και την Επισκοπή, συναντάμε τη μεγάλη παραλία του Κουρνά . Στην παραλία του Κουρνά συναντάμε ένα εκτεταμένο και πολύ σημαντικό σύστημα από αμμοθίνες, αμμόλοφους όπως τους λέει ο περισσότερος κόσμος.

Οι αμμοθίνες της παραλίας του Κουρνά (γνωστή και ως Καβρός) αποτελούν όπως και όλες οι αμμοθίνες ένα πού σημαντικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο οικοσύστημα που φιλοξενεί τα δικά του φυτά που δεν τα συναντάμε λίγα μέτρα πιο πέρα στο εσωτερικό του νησιού παρά μονάχα στην παραλιακή ζώνη που καταλαμβάνουν οι αμμοθίνες. Ο σημαντικότερος ρόλος όμως που παίζουν οι αμμοθίνες στο περιβάλλον της Κρήτης είναι ότι προστατεύουν τα εσωτερικά εδάφη από τη διάβρωση.

Στην περιοχή των αμμόλοφων τους χειμερινούς μήνες σχηματίζονται μικρά έλη και νεροκολύμπες και το τοπίο είναι αρκετά διαφορετικό από το καλοκαιρι που κατά χιλιάδες οι παραθεριστές γεμίζουν όλη την περιοχή. Τα φυτά των αμμοθινών έρχονται να συμπληρώσουν οι παραλιακοί καλαμιώνες και τα αρμυρίκια της περιοχής που αποτελούν μεγάλες συστάδες και λειτουργούν σαν ανεμοφράκτες που προφυλάσσουν από τον άνεμο τις καλλιέργειες λίγα μέτρα πιο μέσα.

Ελληνικα